Anskaffelseskostprinsippet

Anskaffelseskostprinsippet (rskl. §§ 5-4 til 5-5) er et prinsipp for å verdsette varer og varebeholdning, hvor man da kan velge blant:

  1. Spesifikk tilordning – hvor varer selges til nøyaktig det de ble anskaffet for.
  2. Først inn, first ut (FIFU) – hvor de eldste varene selges først – i hvertfall på papiret.
  3. Gjennomsnittspris – hvor varer selges til gjennomsnittet av det alle varene kostet.
  4. Sist inn, først ut (SIFU) – hvor de siste varene selges først – i hvertfall på papiret.

Spesifikk tilordning er hovedregelen i norsk årsregnskap, men ikke alltid mulig i praksis, derfor tillates også FIFU samt gjennomsnittspris.

Her kommer også inntakskost inn i bildet og kompliserer det enda mer.

Når anskaffelseskost benyttes bruker man i praksis kostmetoden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *