Fiksing av gamle lavalamper

Har du en gammel lavalampe i et skap du kunne tenkt deg å ta i bruk igjen? Men du kan ikke fordi det er noe galt med den?

Da gjenkjenner du sikkert minst ett av problemene nedenfor .. For det er vanlig at lavalamper blir "dårlige" etter å ha vært i bruk noen år.

Vanlige problemer

1. Pæra gikk i stykker og du finner ikke ny i butikken. (Fordi det kun selges LED-pærer og disse gir ikke nok varme ..)

Fear not. Det finnes butikker som fortsatt selger den gamle typen: https://www.clasohlson.com/no/Stekeovnspære-40-W,-E14,-rund–klar-NASC/p/34-898

Og om du trenger adapter for «tynn» pæresokkel (E27) til «tjukk» pæresokkel (E14), kan du bruke følgende: https://www.clasohlson.com/no/p/36-5727

Begge disse tingene kan også kjøpes fra aliexpress.com, ebay.com, osv. men da blir det lang ventetid …

Uansett bør du undersøke lavalampa du har, før du gjør innkjøp. Om lavalampa du eier er liten, blir kanskje 40 W litt mye. Da bør du lete etter ei pære som er svakere. Eller du kan la lavalampa avkjøle seg når den har stått på noen timer.

Det er uansett anbefalt å ikke la ei lavalampa stå på i mange mange timer. Noen opererer med 6 timer som maksgrense, andre mindre.

2. Voksen i lampa klistrer seg alltid til sidene på glasset. Så det blir bare en stor klump på bunnen som aldri stiger til toppen. (VELDIG VANLIG!)

Her er løsningen arbeidsom: Du trenger å tømme ut innholdet og vaske glasset grundig innvendig. Se fremgangsmetode for dette nederst. Dette krever at du er litt praktisk anlagt. I tillegg trengs litermål, komfyr, osv.

3. Det er dårlig sikt i lavalampa når den er på. Vannet er så tåkete at man knapt ser en drit!

Du må tømme av gamle vannet og koke+avkjøle nytt som du har på. Følg bruksanvisningen nedenfor, fra punkt #4 og utover.

Løsning

Om voksen klistrer seg til sidene på glasset så må glasset rengjøres med varmt såpevann. Det betyr at voksen må fjernes og oppbevares et annet sted, enn så lenge. Etter voksen er tilbakeført lager man nytt «lampevann». Dette er ikke bare rent vann, for da stiger ikke voksen ..

Fremgangsmetode

Alle trinn nedenfor følges på eget ansvar. Vær forsiktig så du ikke brenner deg, for eksempel ved å sprute varm voks / varmt vann på armer eller i ansiktet.

    1. For å få ut voksen må lavalampa ha stått på noen timer først. Så den vil derfor være varm og ubehagelig å ta i uten hansker. Skru løs glassbeholderen fra lavalampa, fjern korken og tøm innholdet (både vann+voks) i et litermål (eller større) av rustfritt stål (eller lignende), som tåler å stå rett oppå ei kokeplate senere. Plasser så beholderen i kjøleskap for hurtig nedkjøling.
    2. Ved rengjøring må man ofte skrubbe sidene innvendig for best mulig resultat. Dette kan du klare hvis du klipper opp biter av et gammelt håndkle, som du så bruker til å skrubbe med – via en stiv pinne eller lignende. Være nøye når du skrubber og bruk skikkelig varmt såpevann. Flere tømminger og skrubbinger kan være nødvendig. Skyll godt etterpå for å bli kvitt alle såperester.
    3. Når voksen har størknet kan du helle av vannet som fulgte med fra glassbeholderen. Pass på at færrest mulig voksbiter følger med. Nå tilsetter du noen desiliter kokt+avkjølt vann og varmer opp voksen igjen, oppå ei kokeplate. Vær forsiktig med varmen, rør konstant og ta deg god tid. Når voksen er sausete nok tømmer du alt over i glassbeholderen til lampa igjen. Bruk treft. Når voksen er tilbake kan du la den avkjøle seg.
    4. Nå gjenstår det å etterfylle med kokt+avkjølt vann til ca 70% av maks volum. Skru på lavalampa og vent til voksen begynner å røre på seg på bunnen. Tilsett en og en liten skvett med propylenglykol (fås på apoteket – er svindyrt), for å se om voksen begynner å stige. Tilsett bare ved behov og gi voksen tid til å stige. (Hvis du tilsetter for mye må du begynne på nytt!)
    5. Etter du har funnet den perfekte balansen vann til propylenglykol, så vil voksen danne passe store bobler. Og disse skal kunne stige lett når lampa er varm.
    6. Når lavalampa har stått på i flere timer og vannet ikke lenger utvider seg, kan du etterfylle med litt kokt+avkjølt vann om dette trengs. Pluss noen dråper til med propylenglykol.
    7. For å ordne kork finnes flere muligheter. Det enkleste er kanskje å lime på gamlekorken når lampa er kald. Smør inn gjengene for eksempel med tokomponentlim og la dette tørke/herde minst 1 døgn.

Konklusjon

Disse to operasjonene (rengjøring + nytt vann) er det som ga meg beste resultatet, da jeg hadde et par gamle lavalamper jeg ønsket å gjenopplive noen måneder siden.

MEN jeg brukte IKKE propylenglykol (giftfri), selv om denne er anbefalt. Jeg er gnier så jeg brukte i stedet ferdigblandet frostvæske for bil fra Biltema .. Altså glykol, som er giftig. Disse to stoffene har ganske like egenskaper, så jeg tok en sjanse …. Og resultatet ble knallbra, så jeg angrer ikke. Og så lenge jeg klarer å holde meg på matta og ikke drikke opp lavalampene mine så bør det gå bra. 😃

Jeg har lest mye rart for å fikse lavalamper. Noen anbefaler epsomsalt i stedet for propylenglykol, men da skal visst vannet fort bli tåkete. Og fjæra nederst vil visst begynne å ruste. Noen anbefaler å kjøpe ny voks, fordi gammel voks fort blir dårlig. Osv. osv. Vel, vi får se.

Som en konsekvens av at jeg brukte blå frostvæske, så er vannet svakt blåfarget i begge lavalampene .. Jeg burde selvsagt valgt rød frostvæske i stedet, for lampa som har rød voks. Tabbe … Vær klar over denne effekten om du velger frostvæske i stedet for propylenglykol (som er fargeløs). Du trenger heller ikke bruke frostvæske, siden den er tilsatt andre stoffer gunstige for motorer. Du kan bruke spylevæske. Good luck!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *