"Komplekse" kretser med flere energikilder og resistorer kan som regel forenkles.
Thévenin-ekvivalent
I følge Thévenin-teoremet kan en komplisert lineær likestrømskrets bestående av flere energikilder og resistanser, alltid erstattes av -1- spenningskilde i serie med -1- resistor:
Her er kretsene til venstre, inni boksene, blitt erstattet. Resultatet ser du til høyre.
Merk: Kretsene over er lineære likestrømskretser!
Spenningen mellom nodene a og b når kretsen er åpen, og maksstrømmen når a og b kortsluttes, gir størrelsen på serieresistoren; . Dermed har man alle opplysningene som trengs for å bruke Thévenin-ekvivalenten.
Selv om innmaten i boksen er forenklet, er den fortsatt i stand til å levere 4A. Og uten last er spenningen 32V. Dette er identisk med den opprinnelige kretsen. Uansett last mellom a og b ville disse kretsene nå være likeverdige.
De nødvendige opplysningene for å finne Thévenin-ekvivalenten er ikke alltid gitt. Som regel må man gjøre beregninger, f.eks. ved å løse nodespenningsligninger. I eksemplet over har man som gir . Og når terminalene a og b kortsluttes gir dette og . Maksstrømmen blir derfor . Og da kan man finne størrelsen på resistoren også, som allerede gjort over.
Norton-ekvivalent
Et alternativ til Thévenin er Norton. Her benyttes i stedet en strømkilde og resistoren plasseres i serie:
Se forøvrig et annet eksempel på energikildeomgjøring her.
OBS: I praksis bør man ikke kortslutte strømførende terminaler med et amperemeter, bare for å måle maksstrømmen. Er du heldig ryker det bare ei sikring. Men som regel vil elektronikk i stedet gå kaputt. I verste tilfelle kan du starte en brann.