Omgjøring av energikilder

Komplekse kretser med resistorer kan som kjent forenkles. Men dette gjelder ikke bare resistorer. Det er også mulig å bytte ut spenningskilder med strømkilder eller vice versa:

Sett utenifra (utenfor den stiplede firkanten) er disse kretsene like. Siden lasten på utsiden opplever samme spenning og leder den samme strømmen. (Voltmeter og amperemeter kan ignoreres – dette er kun for å vise spenning og strøm.)

Å gjøre om fra spenningskilde til strømkilde, eller omvendt, krever kun at man kjenner Ohms lov:

Med spenningskilde (40V) og resistor (5\Omega) i serie, som gitt i illustrasjonen, vil nødvendig strømkilde måtte levere i=\frac{v}{R}=\frac{40V}{5\Omega}=8A. Resistoren (5\Omega) forblir uendret, men flyttes på for å komme parallelt med strømkilden.

For å gå den andre veien, finner man nødvendig spenning for spenningskilde med v=iR=8A\cdot5\Omega=40V. Og resistoren (5\Omega) må flyttes for å komme i serie.

Dette utbyttingstrikset er superkjekt og veldig lett å ta i bruk. Og når det kombineres med andre triks for å forenkle kretser med resistorer, kan man kanskje slippe å løse store ligningssett for maskestrømmer eller nodespenninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *