Lumped-parameter system

Omtrent det første man lærer i et fag for elektriske kretser er at små kretser innenfor en viss størrelse kalles for «lumped-parameter system». (Alternativt kan man benytte «lumped-parameter model».)

Er man så heldig at dette er tilfelle blir det enklere å forholde seg til kretsen: En endring av et signal, i kretsen, forplanter seg så raskt at man i praksis kan late som at det skjer øyeblikkelig, overalt i kretsen.

De fysiske dimensjonene til kretsen er avhengig av frekvensen man opererer med. Til høyere frekvens til fysisk mindre må kretsen være .. Man benytter her først formelen for bølgelengde som utgangspunkt:

b\o{}lgelengde=\frac{lysets\;hastighet}{frekvens}

Eksempel: Hvis frekvensen er 10^9 Hz så blir bølgelengden 30 cm. Den fysiske størrelsen på kretsen sies å da måtte være mindre enn 1/10 av dette. Så om bølgelengden er 30 cm blir maks kretsstørrelse 3 cm … (For lysets hastighet kan 3 x 10^8 m/s benyttes.)

(For eksempel 3x10^10)

I stedet for 1/10 regelen opererer man noen ganger med 1/20. Mao. så må kretsen være enda mindre enn først forventet, dvs. halvparten så stor.

TBC

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *