Arbeidsbord

For noen uker siden ryddet jeg ute og kom over diverse skrapmetall som jeg begynte å samle i en stor haug. Litt etter litt viste det seg at jeg hadde nok til å kanskje sveise sammen noe litt større.

Så hvorfor ikke sveise sammen et stort og solid arbeidsbord som kan stå ute, da dette alltid har manglet her jeg er nå?

Problemet er bare at hvis bordet skal stå ute kan det ikke ha fire vanlige bein, ellers vil det bli ustødig alle steder det er litt ujevnt underlag.

Trinn 1: Bordrammen

Etter litt forberedelser (som hovedsaklig var bæring av bukker og verktøy) var jeg endelig i gang – hvor utgangspunktet var kravet om at bordet ikke kunne ha fire bein:

Valget falt derfor på en helt enkel trekantform, med like lange sider.

For å ordne solide hjørner bestemte jeg meg for å både bruke skruer og sveising:

Jeg sveiset også fast mutterne så de ikke kan løsne senere.

Trinn 2: Bordbein

Her var utgangspunktet tre stk. bordrammehjørner. Da blir behovet tre stk. bordbein:

To av bordbeina var enkle å lage, det var bare å kappe til riktig lengde.

Beinet i midten var derimot mye mer arbeid siden dette ble lagd av tre stk. grove stubber som måtte kappes, slipes, og så sveises sammen. Her gikk det styggmye sveisetråd.

Trinn 3: Handletur

Før jeg begynte på dette prosjektet innså jeg selvsagt at trådsveising ikke egentlig duger når man skal sveise såpass grovt materiale. Det er derfor jeg brukte skruer i tillegg når hjørnene på bordrammen skulle lages.

Jeg antok at jeg før eller senere måtte pinnesveise – noe jeg lenge har vært nysgjerrig på å prøve. Årsaken til at jeg ikke har vært borti dette før er fordi jeg er blitt fortalt at det er farlig, vanskelig, skummelt, og at det krever et solid strømnett ..

OPPDATERING: Det viser seg i ettertid at det faktisk er mulig å sveise med 2.5 mm elektroder på kun 10A sikringer.

For å kunne fortsette med prosjektet valgte jeg derfor å hoppe uti det og endelig gå til innkjøp av et pinnesveisapparat:

Apparatet var ikke på langtnær så stort, tungt eller skummelt, som jeg hadde sett for meg. Prisen var 899 NOK.

I tillegg trengte jeg selvsagt sveiseelektroder:

Valget falt på 2.5 mm som jeg håpet ville være grovt nok. Prisen var 44 NOK.

Siden pinnesveising innebærer å holde i strømførende (!) elektroder og bevege på dem nøyaktig kjøpte jeg også ny sveisehjelm:

Med denne hjelmen er det kun mørkt når lysbuen tennes, og man kan selv justere hvor mørkt det skal være. Med andre ord ser man hva det er man sveiser og hvor hen elektroden er. Prisen var 599 NOK.

I samme slengen kjøpte jeg også sveisehansker:

Til nå har jeg kun brukt vanlige arbeidshansker, men dette blir for risikofylt siden pinnesveising visstnok spruter mye mer enn trådsveising. Prisen var 99.90 NOK.

Trinn 4: Festing av bordbein til bordramme

Etter å ha fått testet nyinnkjøpt sveisemaskin og fått dreisen på pinnesveising (som forresten er veldig givende) begynte sveisingen av bordbeina til bordrammen.

Dette gikk fort og da jeg var ferdig viste bordet seg å allerede kunne tåle litt vekt:

Trinn 5: Avstivere

For å gjøre bordet stødigere måtte det bli stivere, dermed begynte arbeidet med å sveise på avstivere ved hvert eneste hjørne:

Dette viste seg å bli langt mer arbeid enn forventet. Men jeg klager ikke. 🙂

Nå mangler det bare å lage ei bordplate, kjøpe og montere ei skrustikke ++.

Trinn 6: Testing

Jeg ble opptatt med andre ting en stund så jeg rakk ikke ordne noen skikkelig bordplate, i stedet brukte jeg noe kryssfinèr som jeg la utover. Dette gjør susen inntil videre:

Første prosjektet hvor jeg fikk bruk for arbeidsbordet ble å lage en kajakkhenger for å enkelt dra med seg kajakk på stier, o.s.v., i stedet for å måtte bære den.

(Her er den stående bordplata til høyre i bildet kun noe jeg slengte opp fordi jeg ikke ville blende naboen når jeg sveiset.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *